Nevruz
Nevruz |
Nevruz (kelimenin tam anlamıyla: "Yeni Gün"), İran Yeni Yılı olarak da adlandırılan İran Yeni Yılı'nın adıdır.
Öncelikle İran ve Zerdüşt bayramı olmasına rağmen, Nevruz dünya çapında çeşitli etnik ve dilsel gruplar tarafından kutlanmaktadır. Batı Asya, Orta Asya, Kafkaslar, Karadeniz ve Balkanlar'da 3000 yıldır kutlanan festival. Çoğu ünlü için farklı inançlardan insanlar tarafından kutlanan laik bir bayramdır, ancak Zerdüştler, Bahailer ve bazı Müslüman gruplar için dini bir gündür.
Nevruz, baharın ılımlılık günüdür ve kuzey yarım kürede baharın başlangıcını işaret eder. Bu, İran takviminin ilk ayında Nisan ayının ilk günü. Genellikle 21 Mart'ta veya öncesinde kutlanır. Güneşin ekvatoru geçtiği ve gece ile gündüzün eşit olduğu an her yıl sayılır ve aileler ritüelleri gerçekleştirmek için bir araya gelirler.
Nevruz, İran ulusunun çeşitli kesimleri arasında bir birliğin sembolü olarak kabul edilir: Persler, Azeriler, Kürdistanlılar, Balochiler, Samnani, Talaş, Lor, Bakhtiari, Galki, Mazandarani, Khuzestani Arapları ve Gürgani Türkmenleri Kutlaması gibi İran etnik grupları.
arka fon
Bu, bugün hala yaygın olarak kutlanan eski bir İran festivalidir. Bu festival İran'ın Nisan ayının ilk günü kutlanır. Festival Parsi dinine dayanmasına rağmen, birçok Müslüman ülkede hala kutlanmaktadır.
Yeni güneş yılının ve bin üç yüz doksan üç yılın başlangıcı vesilesiyle tebrikler.Sadece İran'da yüzyıllardır değil, aynı zamanda bunun nedenlerinden dolayı kutlanan bu eski ve İran kutlama ve festivalinden bahsedeceğiz. kutlamalar diğer ülkelerde de kutlanmaktadır.
Baharın gelişini kutlamanın İranlıların şehirlerden çıkıp bu vesileyle bir araya gelme geleneği olması muhtemeldir, bu yüzden İranlı çiftçiler yüzyıllardır bu tür kutlamalar yapıyorlar, bunu bir başarı kutlamasına benzetti. ve tam bir İran kutlamasına dönüştürdü. Antik çağlardan beri bu halk kutlaması, siyasi olmayan doğası nedeniyle halk kutlamasına dönüşmüş ve giderek öyle bir kutlamaya dönüşmüştür ki, hükümetler bile bu kutlamayı resmi bir tören olarak seçmiştir.
Nevruz, İranlı ünlü aydın, matematikçi ve astronom Abu Rehani'ye göre yaratılışın doğuşunun bir kutlamasıdır ve insanları eskilerini yeni şeylere dönüştürerek kendilerini süslemeye ve ruhlarını tazelemeye hazırlayan bir gündür. 21 Mart'a göre Nevruz, çok eski bir mevsim olarak kabul edilen yeni yılın başlangıcının kutlandığı gündür.
Nevruz tarihi kökenleri ve kökenleri ile bilinmemektedir, ancak tarih İran'da Nevruz kutlamasının MÖ 538'de Kral Cyrus ve resmi olarak onu ulusal bayram ilan eden Ahameniş kralı döneminde gerçekleştiğini göstermektedir. askerlerin, kamusal alanların geliştirilmesi, özel evlerin temizlenmesi ve suçluların affedilmesi için programlar ve törenler düzenledi. Nevruz, Ahameniş Kralı I. Darius'un saltanatı sırasında Takht-e-Jamshid'de kutlandı ve buradaki taşların üzerindeki yazıtlar, Ahameniş döneminde insanların Nevruz'u büyük bir ihtişam ve görkemli toplantılarla kutladığını gösteriyor. Kanıtlar, I. Darius'un MÖ 1416'da Nevruz vesilesiyle bir altın sikke yaptığını ve madalyonun bir tarafına ok atarken bir askerin resmi çizildiğini gösteriyor.
Nevruz, Aşkaniler ve Sasani dönemlerinde de kutlandı ve İranlıların en önemli yıllık kutlaması olarak kabul ediliyor.
İran'da İslam'ın gelişi, İranlıların İslam'a geçmesi, Sasanilerin ve Büveyh'in iktidara gelmesiyle birlikte Kurban Bayramı büyük çapta kutlanmaya başlandı. Selçuklu döneminde, Hayyam da dahil olmak üzere İran aristokrasisinden bir dizi uzman, Gahşmar İran takvimini derlemek ve eski Gahşmar takvimini revize etmek için bir araya geldi. Mimarlar, Nevruz'u baharın ilk günü ve Nisan ayının ilk günü olarak adlandırmış ve takvimi buna göre düzenlemiştir. Şanlı Takvim olarak bilinen Gahshmar'a göre, Nevruz'u baharın başında tutmak için, dört yılda bir, yılın günlerinin 365 gün yerine 366 gün olarak sabitlenmesine karar verildi. Ancak, Gahshmar Celali takvimi, koşullu hareketten neredeyse bir yüzyıl önce moda değildi.
Şanlı takvim, takma adı doğal yıla uyarlamayı başardı. Ve sadece Nevruz Bihar'ın başlangıcında veya mancilerin terminolojisinde Bihar, ılımlı bir bakış açısı olarak ilan edilmiş, aynı zamanda tüm alışılmış mevsimler gerçek mevsime uyarlanmıştır. İlginçtir ki, her on bin yılda bir, gerçek yıl ile muhteşem takvimle hesaplanan yıl arasında yaklaşık üç günlük bir fark vardır. Ancak her zaman gerçek yıl ile uyumludur ve asla geri kalmaz. Bu nedenle şanlı takvimde Hıristiyan yılı sabit değildir, yalnızca yıllık gözlemler temelinde belirlenir.
Bu geleneklere ve tarihi belgelere ek olarak, Shahnameh Firdevsi ve Tarikh Tabari de dahil olmak üzere bazı eski İran kitaplarında bulunan Nevruz ve tarihi hakkında efsaneler vardır. Bu kitaplarda Nevruz'un kurucuları olarak Jamshed ve Gah Kimarth tanıtılmaktadır. Hakoot Jamshed dönemi, tüm nimetlerin mevcut olduğu, insanların mutlu ve müreffeh olduğu altın çağ olarak hatırlanır. Cemşid'in Azerbaycan'dan geçerken orada kendisi için bir taht yapılmasını emrettiği ve kendisinin başında altın bir taçla bir süvariye oturduğu ve üzerine güneş ışınları düştüğünde dünyanın mutlu bir şekilde kutlandı ve güne Dokuz Gün adını verdi.
Nevruz Namah, güneş yılına göre MS 1111 yılında Hakim Omar Khayyam Nisha Buri tarafından yazılan Nevruz hakkında en güvenilir kitaptır. Bu kitap, kutlama gününün doğuşunu, görgü kurallarını ve ritüellerini konu alır ve Nevruz ile ilgili tarihi ve mitolojik olaylara atıfta bulunur.
Hayyam, İran'ın milli bayramı olan Nevruz'a konu olarak Nevruz Nama'da yazmış ve bir arkadaşımın ricası üzerine Cenab-ı Hakk'ı övdükten sonra yazmışım. Jamshed'in Nevruz adını verdiğini ve kutladığını söylüyor. Diğer bazı krallar ve insanlar onu takip etti.
Bu nedenle Nevruz isminin Hayyam ismi ile ilişkilendirildiğini söyledik.Bir aydın ve filozof olmasına rağmen şiirlerinde dünya hareketini merkeze almış ve bunu temel ideolojisi olarak ilan etmiştir. Aslında onlar bu dönüşü görmüş, hisseden, yılların, ayların gelişini, insanın yaşlanmasını, zamanın geçişini ve yok oluşunu tam olarak anlamış olanlardır. Bu yüzden Hayyam'ın Nevruz hayatı ve baharı hakkında yazdığı şiirlerle başkalarının şiirleri arasında temel bir fark vardır. Hayata ve ölüme dair felsefi ve derin dörtlükler söylemiş.Bu tür dörtlükler, dünyayı çok dikkatli ve titiz bir şekilde düşünmüş bir insan tarafından söylenebilir. Bu yüzden her yıl dünyanın en doğru takvimini derleyen ve bize en güzel şiirleri hediye eden ve kendisinden sonraki nesiller Nevruz'u kutlarken gurur duysun diye Nevruz tarihini yazan Hayyam'ı her yıl buraya geldiğimizde anıyoruz. Nevruz'un görkemli ve eski kutlaması.
ünlüler
İran
Kürdistan
Arnavutluk
Azerbaycan
Bangladeş (Bangladeşli Şii Müslümanlardan ve diğerlerinden)
Afganistan
Çin (Tacikler ve Sincan Türkleri tarafından)
Gürcistan
Hindistan (Hintli İranlılar, Parsis ve diğer bazı Hintli Müslümanlar tarafından)
İsrail (İran Yahudileri, Kohistan Yahudileri ve Yahud Buhari tarafından)
Irak (Kürtler ve Irak Türkmenleri tarafından)
Kazakistan
Kırgızistan
Pakistan (Beluciler, İranlılar, Parsis ve Peştunlar tarafından)
Rusya (Taberisranlılar ve Kırım Tatarları tarafından)
Suriye (Kürtler tarafından)
Tacikistan
Türkiye (Azeriler, Kürtler ve Yörükler tarafından)
Türkmenistan
Özbekistan
Ulusal, kültürel, uluslararası yazın
Önem Yeni Yıl tatili ve kutlaması
19, 20 veya 21 Mart tarihli
20 Mart 2021 Cumartesi
09:37 UTC'de *
20 Mart 2022 Pazar
15:33 UTC'de *
2023 Tarih 20 Mart 2023 Pazartesi
21:24 UTC'de *
2024 Tarih 20 Mart 2024 Çarşamba
03:06 UTC'de *
Yıllık yineleme